Όταν το παιδί παρασύρεται από τους φίλους του


Αν αναρωτιέστε πώς ξαφνικά το μικρό σας αγοράκι άρχισε να χρησιμοποιεί άσχημο λεξιλόγιο ή γιατί το  υπάκουο κοριτσάκι σας άρχισε ξαφνικά να αντιμιλά , τότε ίσως η απάντηση βρίσκεται στους φίλους των παιδιών στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο.

Πολλοί γονείς υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους «χαλάνε», όταν πηγαίνουν παιδικό σταθμό και πράγματι είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τα μικρά παιδιά να μιμούνται τις συμπεριφορές των φίλων τους και να παρασύρονται από αυτούς. Και φυσικά σε μια τάξη 20 – 25 παιδιών θα υπάρχουν και παιδάκια που είναι ανυπάκουα, που χρησιμοποιούν «κακές λέξεις» και που γενικά έχουν μια αρνητική συμπεριφορά. Ας δούμε λοιπόν πώς θα πρέπει να χειριστείτε το θέμα:
  • Παραμείνετε σταθεροί στις αρχές σας. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι μπορεί ο φίλος του να μιλάει ή να φέρεται άσχημα, αλλά στο σπίτι σας και την οικογένεια σας, έχετε τους δικούς κανόνες και θα πρέπει να φέρεται με βάση αυτούς.
  • Θέστε σαφή όρια και επιβάλλετε συνέπειες. Αν το παιδί σας συνεχίζει να μεταφέρει την αρνητική συμπεριφορά από τον παιδικό σταθμό στο σπίτι, τότε επιβάλλετε τις ανάλογες συνέπειες.
  • Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας. Συχνά τα παιδιά αντιγράφουν άσχημες συμπεριφορές μόνο και μόνο γιατί θέλουν να γίνουν αποδεκτά από τα άλλα παιδιά ή να νιώσουν μέλος μιας παρέας. Ένα παιδί που πιστεύει στον εαυτό του και έχει αυτοπεποίθηση, δεν έχει ανάγκη να ταυτιστεί με άλλα παιδιά.
  • Μιλήστε στην νηπιαγωγό. Όπως εσείς δεν θέλετε τέτοια φαινόμενα στο σπίτι σας, έτσι και η νηπιαγωγός δεν τα θέλει στην τάξη της. Επικοινωνήστε μαζί της και προσπαθήστε να βρείτε μια κοινή λύση.
  • Περιορίστε τις συναντήσεις των παιδιών. Αν έχετε εντοπίσει ότι το παιδί σας αντιγράφει την άσχημη συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου παιδιού, τότε μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο που περνά μαζί του, δηλαδή δεν χρειάζεται να έχουν επαφές και εκτός σχολείου.